Cornelis Hermannus Rijnvis

 

Print Friendly, PDF & Email

Op 19 november 1928 werd een tweeling geboren uit het huwelijk van Cornelis H. Rijnvis en Aaltje Post.  Het waren een jongen en een meisje. Ze werden vernoemd naar hun ouders, het meisje werd Aaltje genoemd en de jongen Cornelis en hun roepnamen werden  Alie en Corrie.
Ze werden geboren in de in Kerkstraat 67 in Hoogeveen. Alie werd direct na de geboorte geopereerd in het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen en was verlamd onder haar middel. Corrie was te licht bij zijn geboorte. Aaltje kreeg hulp van haar oma Post bij het verzorgen van de kinderen.


Het was een strenge winter en omdat er nog geen waterleiding was aangelegd naar alle huizen.  De mensen moesten water opvangen in een regenput voor waswater  In de Oranjestraat achter de Kerkstraat stond een waterpomp waar de mensen water konden halen voor drinkwater. De gemeente deed er alles aan om de waterpomp werkend te houden vanwege de vorst. Met strobalen werd de waterpomp vrij van vorst gehouden. Moeder Aaltje moest regelmatig naar de waterpomp om voldoende water te hebben voor de zorg van 4 kinderen.

 

In mei 1929 verhuisden ze van Kerkstraat 67 naar de van Echtenstraat 43. Het woonhuis werd verbouwd en er werd elektriciteit en water aangelegd. Dat was een grote vooruitgang voor moeder Aaltje met de verzorging van de 4 kinderen.

 

 

 

 

Corrie ging toen hij 4 jaar oud was naar de kleuterschool. De school bestond nog niet zo land en was ondergebracht was in het marktcafe. Op donderdag was er markt en was de school gesloten. Corrie ging dan met zijn vader Cornelis mee in de vrachtauto omdat het thuis te druk was met de verzorging van Alie en inmiddels de geboorte van Annichje.  

 

Als Cornelis met Corrie in Schutstraat kwam bij tante Sien Post dan ging hij daar die dag spelen met zijn neefjes Reinier en Jacob Akkerman.